keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Stephen King: Kuvun alla

"Chester’s Millin pikkukaupungin ylle laskeutuu läpinäkyvä voimakenttä, jota ei pysty läpäisemään millään. Kupu laskeutuu niin nopeasti, että kukaan ei ehdi väistää sitä: lentokoneet lentävät päin, autot räjähtävät, ihmiset saavat ruhjeita ja perheet joutuvat toisistaan erilleen."

Noniin, jälleen bloggaamisen maailmaan. Pidin hieman taukoa oman kirjoitus-projektini eteenpäin viemiseksi. Nyt kuitenkin alkaa olla valmista, joten paluu kirjojen maailmaan voi alkaa. Yhtään ei tietenkään haitannut se, että yllätyksekseni joulupukin paketista ilmestyi Kingin uusin suomennettu järkäle: Kuvun alla.

Johdannoksi ajattelin kertoa, että olen lukenut suurinpiirtein kaikki Kingiltä suomennetut kirjat, poislukien 'Musta Torni' sarjan. Kingin tyyli kirjoittaa ei siis ole mitenkään uusi tuttavuus.

Kirjan alkuasetelma on herkullinen scifistä ja psykologiasta kiinnostuneelle lukijalle. Pieni kylä Mainesta joutuu pärjäämään omillaan, kun läpinäkyvä mutta läpäisemätön kupu ilmestyy yllättäen kylän ympärille. Asukkaiden toiveet poispääsystä kuivuvat kokoon, kun ulkopuolisten vapautusyritykset epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen. Ilmapiiri molemmissa merkityksissään huononee nopeasti, kun 'reilu' autokauppias päättää johdattaa oman kaupunkinsa katastrofin läpi. Keinoja kaihtamatta. Kaikille ei kuitenkaan diktatuuri käy.

Kirja on taattua Kingiä, eikä lukija joudu pettymään. Joidenkin kirjailijoiden viimeisimpiä kirjoja lukiessa en ole voinut välttyä ajatukselta että kirjan on kirjoittanut joku muu, vain kirjailijan nimi on säilytetty.
Kauhua tässä kirjassa ei mielestäni ole, lukuunottamatta ehkä viimeisimpiä tapahtumia, enemmänkin scifiä ja draamaa.

Kirjan pituudesta huolimatta (~1100 sivua) King pitää tarinan langat vahvasti näpeissään eikä juoni rönsyile liikaa, kuten mielestäni mm. 'Tukikohdassa' kävi. King tutkii samanaikaisia tapahtumia eri henkilöiden mukana, joten reaaliaikaa ei montaa päivää kulu. Kylän asukkaissa on kiitettävästi erilaisia persoonia, niin hyvien kuin pahojenkin puolella.

Suosittelen lukemaan. Vaikka senkin takia, että tässä kuluu mukavasti aikaa.

Lisäksi kysymys, mikäli joku tätä tekstiä tänne asti luki. Huomasitteko erään toisen kirjailijan päähenkilön esiintyvän kirjassa? Hauksa kyllä, sattumoisin yksi suosikkihahmoistani.

4 kommenttia:

 1. Voi ei, multa meni kyllä ihan ohi, jos siellä joku vanha tuttu vilahti?? Kuka? :)

  Suosittelen muuten lukemaan myös ne Musta torni-kirjat. Ensimmäisen osan aloitin kolmesti, mutta sarja on yksi parhaista koskaan lukemistani. Ja viimeistään neljännessä osassa Kingin kertojanlahjat pääsevät todella loistamaan!

  VastaaPoista
 2. Hahaa, Lee Childin kivenkova tosimies, sotilaspoliisieläkeläinen Jack Reacher teki cameo-roolin.

  Aloittelin joskus aikaa sitten tuota Mustan Tornin ensimmäistä osaa, mutta juoni tuntui niin utopistiselta että se jäi kesken. Ehkä nyt olisi ikää ja ymmärtämystä tarpeeksi. Ja sarja taitaa olla jo valmis, joten ei senkään takia jäisi kesken.

  Pitää katsoa, jos johonkin väliin sen saisi.

  VastaaPoista
 3. Ai jaa :D
  No minä en ole Lee Childeja lukenut, joten ei ihme, etten tajunnut :)

  Mustaan torniin on tänä keväänä tulossa yksi osa lisää, olikohan neljännen ja viidennen osan väliin. Pidän sormet ristissä, että löytäisit sarjalle sopivan lukuvälin. :)

  VastaaPoista
 4. Onpa mukavaa löytää lisää King-konkareita ;)

  En ole vielä Kuvun alla -kirjaa lukenut, mutta ajattelin kommentoida tuota tutun henkilön vilahtamista. Suosittelen Maijan tavoin lukemaan Mustan tornin, se on hitaasta alusta huolimatta loistava, jopa paras lukemani sarja ikinä! Se myös nivoo hienosti yhteen Kingin tuotannon ja selittää noita monissa Kingin kirjoissa vilahtavia, muista miehen tarinoista tuttuja henkilöitä :) Mustan tornin luettuani aloin lukea Kingin suomennettuja kirjoja ilmestymisjärjestyksessä juurikin bongatakseni noita linkittymiä. Siksi uudemmat Kingin kirjat ovatkin jääneet odottamaan lukuvuoroaan.

  VastaaPoista