lauantai 18. helmikuuta 2012

Lapin hulluus
Lapille  (Heikki Ylitepsa: 1991, 183)

Tunturituulien kera kuljet, edessä selkosten outamaat. Nuotion lämmössä silmäs suljet, ja liron lauleloon saat nukahtaa. Pois kerran poikkesit valtatieltä, pois poronpolku sun johdattaa. Jos levon mielesi löydät sieltä, sinun maasi on lapinmaa.

On lapin luonnossa lapin taikaa, se monet kasvonsa kuvastaa. On suvi sykkivää valon aikaa. Ken kevät hanget voi unohtaa. Kun katsot tunturi rinteen ruskaa mi pintaan kaltion kuvastaa. Kun tunnet kaamoksen tummaa tuskaa, piirtyy sieluusi lapinmaa.

Oi lapinmaa, kehto kotiseudun. Jänkien, hallan ja hankien. Jos vieraisiin milloin luotas joudun kaipuuni kultamaa olet unien. Kun sinuun kasvoin ja sinuun juurruin, taas palaan luoksesi lapinmaa. Kun ilta tummuu ja ruska sammuu, saanhan helmaasi nukahtaa.

Jos vallan saapi taas vieras henki, jos pilkka kauneutees kajoaa. Et ole orja, et toisen renki. Ei outo ohjata meitä saa. Tuhkasta nousivat kodit kerran, taas tuuli tunturiin puhaltaa. Sa itsees luota, ja voimaan Herran. Meidän maamme on lapinmaa.

------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Sairastuin Lapintautiin viimekesäisen karhunkierros-reissun jälkeen, huolimatta suurista ennakkoluuloista. Ensikesänä pitää kyllä päästä uudestaan vaeltamaan selkosille.

5 kommenttia:

 1. Todella upea valokuva ja hieno runo Lapinmaalle! Tuollaista maisemaa ei yleensä auton ikkunasta näe. Ja varmaankin maiseman itsensä kannalta parempi jos ei ole teitten varressa.

  Olen kerran kuullut väitettävän, että ihminen etsii lukiessaankin kuvausta salatusta mielenmaisemasta, jossa on polveilevia kukkuloita. Ehkä tämä voisi selittää sitä mitä kutsutaan Lapin hulluudeksi? Itse olen katsellut Lappia pari kertaa auton ikkunasta. Minulle jäivät mieleen yksitotiset kuusimetsät ja suomaisemat.

  Mutta runo on hieno ja paatoksellinen! Lapin sanasto on rajoitettu muutamiin ilmaisuihin, jotka tuntuvat helpoilta ymmärtää: tunturi, kaamos, ruska, jänkä, kaltio, outamaa. Toinen säkeistö tuntuu minusta parhaimmalta. Kokonaisuutenakin runo toimii mainiosti!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi. Kirjoituksen otsikosta pääsee youtube videoon, missä on tuosta tehty laulu. Sävel ja runo kyllä kuvaavat Lappia paremmin kuin itse voisin koskaan.

  Vaikka karhunkierros ei yltänyt kuin lapin reunoille, olivat maisemat ja se rauha aivan uskomaton. Sitä ei todella pysty autosta aistimaan. Se pitää kokea.

  VastaaPoista
 3. Hyvä että autoit löytämään sen videon. En ole niitä tottuneimpia netinkäyttäjiä, niin en aina tajua painaista siitä mistä pitäisi.

  Kuusamossa taisi olla joku karhunkierros, mutta kuljin sitä itse valkoinen kauluspaita päällä lasten ja vaimon seurassa vain sen aikaa, että päästiin katselemaan jotain koskea. Lieksassa, Ruunaankoskilla, on tullut pari kertaa käytyä perheen kanssa. Siellä on erämaahan tehty niin tasaiset väylät, että kulkee vaikka nappaskengässä. Olen kokeillut.

  VastaaPoista
 4. Hei, hei, hei. Sinun pitää ehdottomasti muuttaa asennettasi. Reippaasti. ;) Lähdet ensikesänä yksin samoilemaan erämaihin.

  Karhunkierros tosiaan on Kuusamossa, Alkupää sallan puolella. Kiersin koko kierroksen, ~80km, ja yövyin kodassa, laavussa ja yhdessä erämökissä. Poroja tuli vastaan useampikin, mutta muita liikkujia ei. Maisemat olivat oikeasti henkeäsalpaavat, näin E-P:llä asuvana. Ja se luonnon rauha...

  Tuollakin meni polku koko matkan ajan, eli vaaraa erehtyä reitistä ei oikeastaan ollut, mutta en ehkä olisi nappaskengillä lähtenyt.

  20kg painava rinkka otti kyllä välillä hermoon, mutta ilman varusteita ja ruokaa olisi kyllä voinut käydä huonosti.

  VastaaPoista
 5. Hei....Löytyisikö sulla nuotteja tohon lauluun...

  VastaaPoista