sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Lee Child: Etsintäkuulutettu

Jack Reacher on päästetty taas irti. Luvassa on vauhtia, jännitystä ja hurttia huumoria. Ja tietenkin paljon ruumiita, niitä Child ei yleensä säästele.

Olen lukenut osapuilleen kaikki Childin tätä ennen suomennetut kirjat. Kyseessä ei toki ole mikään lempikirjailijani, mutta kevyenä viihteenä nämä ovat varsin mainioita. Kliseisen karkeaksi mallinnettu tarinoiden sankari, entinen sotilaspoliisi Jack Reacher on päähenkilö minun makuuni. Hän ei yleensä juuri pehmoile, tai anna lakipykälien murentaa omaa moraalista selkärankaansa. Hän tekee niinkuin tuntee olevan oikein, seurauksia yleensä ajattelematta.

Etsintäkuulutettu -kirjassa Reacher on taas yhdellä päämäärättömällä matkallaan johonkin. Tapansa mukaan hänellä ei ole muuta omaisuutta mukanaan kuin pällään olevat vaatteet. Hän liftaa tien laidassa ja saakin kyydin. Alkuun normaalilta vaikuttaneesta kyyditsijä-poppoosta alkaa Reacherin maagisen päättelykyvyn toiminnan seurauksena löytymään outoja seikkoja, ja Jack päättää ottaa asioista selvää.

Samaan aikaan toisaalla. Liittovaltion poliisin, FBI:n agentit yrittävät selvittää outoa murhaa vanhalla betonisella pumppuasemalla. Tarinat ja päähenkilöt kietoutuvat nopealla tahilla yhteen, ja seurauksena on henkeäsalpaavan nopeaa toimintaa, hurjia päättelyketjuja, ja numeroita. Niisä Jack Reacher on hyvä.

-

Minusta Child kirjoittaa kuten sankarinsa on. Kulmikkaasti, töksähdelleen ja karkean nopeasti. Nämä romaanit eivät pursuile mitään tekstinkäytön hienouksia, mutta tarinat itsessään vetävät mukaansa. Toki kirjassa on paljon epärealistisia tapahtumia ja sankarin ylivoimaisuutta, mutta en minä kirjoista haekaan realistisuutta. Jos kaipaan realismia, luen uutisia.

Välillä kirjaa lukiessani tuppasi ärsyttämään liika selittely. Yksinkertaistaminen. Jotain olisi voinut jättää lukijan oman päättelyn varaan, mutta toki tällainen kirjoitustyyli sopii amerikkalaisille, joille kirja on selkeästi kirjoitettu.

Luin kirjan kahdelta istumalta, ja aika kuluin kuin siivillä. Välillä kaipaa tällaista kevyempää, suoraa toimintaa.

Noin. Vierähtihän siinä melkoinen tovi edellisestä ajatelmasta, mutta yritetään että seuraavaan ei menisi yhtä kauan :)

1 kommentti: