maanantai 7. maaliskuuta 2011

Alastair Reynolds: Jäänpuskijat

" Vuonna 2057 aurinkokunnan kaupallinen hyödyntäminen on täydessä vauhdissa. Maan lähiavaruuden vallanneet yritykset saavat käyttövoimansa tasaisesti kulkevasta komeettojen virrasta, jota valtavat, ydinkäyttöiset louhinta-alukset ohjaavat Maan suuntaan. Operaatiota kutsutaan jään puskemiseksi.

Bella Lind ja Kivisirkan miehistö ovat lähellä nykyisen komennuksensa loppua, kun Saturnuksen suunnalta kuullaan yllättäen hätkähdyttävä uutinen. Janus, yksi Saturnuksen jäisistä kuista, on selittämättömästi poistunut luonnolliselta kiertoradaltaan ja suunnistaa nyt valtavalla vauhdilla ulos aurinkokunnasta. Kuun pinnan naamiointikerrokset hajoavat ja käy ilmi, ettei Janus koskaan ollutkaan luonnollinen taivaankappale. Sen sijaan se on jonkinlainen kone.

jäänpuskijat on taattua Reynoldsia: ulkoavaruuteen sijoittuva seikkailu, jonka mittakaava on mahtava kuin Linnunrata itse. "

  Reynoldsin tuotannon kahlaaminen jatkuu. Jäänpuskijat on kirja, jonka jokaisen scifistä pitävän tulisi lukea. Vaikka seikkailu alkaakin omasta aurinkokunnastamme, juoni laajenee ja laajenee kattamaan tunnetun ja tuntemattomankin avaruuden.

Jäänpuskijat ei oikeastaan kerro samasta ympäristöstä kuin vaikkapa Sovituksen kuilu tai Lunastuksen arkki. Se poikkeaa muutenkin näistä teoksista; Juonen kehitys on hitaampaa, ja aikajana pidempi. Sama, lohduttoman pienuuden ja mitättömyyden tunne kuitenkin säilyy reynoldsmaisesti.

Kirjassa käsitellään paljon myös ihmisten välisiä suhteita. Ystävyyttä, sammumatonta vihanpitoa, juonia ja yhteenkuuluvaisuutta. Tapaamiset vieraiden olentojen kanssa pakottavat ihmiset tulemaan toimeen keskenään, kun vaihtoehtona on sukupuutto. Mukana on myös annos poliittista maailmanparannus-paatosta. Näin ainakin  näkisin kiinalaisten osuuden.

Etäisyydet Jäänpuskijassa muuttuvat oman aurinkokuntamme planeettainvälisestä liikenteestä pitkiin, käsityskyvyn ylittäviin matkoihin ja nopeuksiin. Ihmiset joutuvat mukautumaan huimiin kehityksen askeliin, kun heille annetaan valmiit keksinnöt tarjottimella toisten älyllisten rotujen toimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti