tiistai 31. tammikuuta 2012

E-kirja purnausta

Tavoistani poiketen en nyt arvioi mitään kirjallista tuotosta. Tuolla yöpöydällä olisi kyllä kesken odottamassa Reynoldsin Pääteasema, mutta sen aika olkoon myöhemmin. Pakko saada purkaa ajatuksia sähköistymisestä ensin.

E-kirja on nyt siis viimeinkin lyömässä itseään läpi täällä pohjolassakin. Sen kyllä huomaa, kun selailee blogeja ja uutisointia. Itse en ole vielä yhtäkään kirjaa lukenut sähköiseltä päätteeltä, tosin kaikenlaista muuta tekstiä luen päivittäin tietokoneelta ja puhelimelta. Jotenkin vain pikseleiden muodostamat kirjaimet eivät ole yhtä arvokkaita ja painavia kuin painettu teksti. Ja minä en siis todellakaan ole mikään vanhus vielä. Hyvä että maitohampaat ovat lähteneet.

Ensinnäkin hirvittää nuo hinnat. En tiedä, mitä kirjailijoille todellisuudessa maksetaan teoksesta, mutta jotain on pielessä jos sähköisen kirjan hinta on lähes sama kuin painetun. Ja joskus vielä kalliimpi, en ole törmännyt yhteenkään ale-sähkökirjaan. Sen sijaan jossain oli tarjous, että kolme kirjaa sai 'lainaan' puoleksi vuodeksi 30 (kolmenkymmenen!) euron arvosta. Lainaan. Sen jälkeen niitä ei enää ole kirjahyllyssä. Eikä kolmeakymppiä lompakossa.

Selailin erästä gradua (Bittejä paperilla - Kirjan hinta ja kaunokirjallisuuden tuotannon murros 2000-luvun alussa, Aila-Liisa Laurila, Huhtikuu 2005) ja löysin kirjan hinnan koostumisesta tällaisen arvion:

Kotimaisten kertojien teoksen keskihinta oli vuonna 2003 26,84€. Se muodostui graduntekijän karkean laskutoimituksen mukaan seuraavista asioista:

Kirjakauppa                       6,71
Tekninen valmistus              5,37
Tekijänpalkkio                    4,03
Kustantajan yleiskulut         4,03
Kuluttajan alennukset          2,68
Arvonlisävero                     2,15
Kustantajan mainonta         1,34
Kustantajan marginaali        0,54


Tuosta voi laskea, vaikka ei Elon oppia olisi kerennyt lukemaankaan, että sähkökirjan osalta kuluista häviää ainakin kirjakauppa ja tekninen valmistus. Ne muodostavat yhdessä jo lähes puolet kirjan todellisesta hinnasta. Siitä kun vielä vähentää suurimman osan yleiskuluista, päästään todelliseen hintaan mitä sähkökirjoista pitäisi maksaa. Lisäksi mainonta nyt joka tapauksessa tarvitaan kovakantisenkin myynnin edistämiseksi, joten otetaan siitäkin puolet pois. =)

Hyväksyisin kyllä tuon nykyisen hintapolitiikan, jos ylimääräinen tuotto menisi kirjailijalle. Tätä kuitenkin vahvasti epäilen.

Toiseksi, se luettavuus. Ajattelin kyllä joskus vielä kokeilla sähköistä lukulaitetta, mikäli sellaisen jostain onnistun halvalla löytämään. Selaan usein uutisia kännykkäni välityksellä, eikä se enää tunnu yhtään pahalta. Luulen kyllä että kirjankin lukeminen onnistuisi. Mutta miten tottua siihen, että sivun kääntämisestä ei kuulukkaa sitä mukavaa kahahdusta, ja sitä painetun sanan tuoksua pergamentilla. Ei, en koskaan jätä kokonaan perinteisiä kirjoja. Vaikka muut sen tekisivät.


Tämä kaikki on siis vain minun mutuani. En ole perehtynyt asiaan sen enempää, joten jos teillä on jotain hinnoittelu-asioista enemmän tiedossa, kommentoikaa toki. Haluan, että osoitatte minun olevan väärässä. Oikeastaan odotan sitä.

6 kommenttia:

  1. Minullakaan ei ole E-kirjoista omakohtaista kokemusta. Paitsi aikoinaan luin Stephen Kingin Riding the Bulletin netissä, kun se julkaistiin vain sähköisenä. Haluaisin kyllä testata jotakin lukulaitetta, että voisin ihan oikeasti verrata tavallisen kirjan ja E-kirjan hyviä ja huonoja puolia.

    Mutta näin mutu-tuntumalla minäkin vannon perinteisten kirjojen nimeen. Kirjahyllyä on mielenkiintoisempaa tutkia kuin jotakin laitetta. Eikä kyläpaikassa voi mitenkään huomaamatta tutkia lukulaitteen tarjontaa. :) Sähköisten kirjojen hinnoittelua on taivastellut moni muukin. Eihän niitä kai voi kierrättääkään lukijalta toiselle. Vai voikohan?

    Vanhoissa kirjoissa tuo tekstin painavuus ilmenee ihanasti. Minulle tulee turvallinen olo, kun teksti on painettu niin lujaa, että se on ihan konkreettisesti painunut paperiin. :)

    VastaaPoista
  2. Olen yllättävän paljon tykännyt e-kirjana lukemisesta, mutta sellaisen kirjan, jonka tahtoo lukea uudestaankin, mieluummin ottaisi perinteisessä muodossa. Joka tapauksessa suomalaisten e-kirjojen hinnat ovat kuluttujalle kohtuuttomat; enimmäkseen kertakäyttöisen datapaketin hankinnasta ei vaan taivu noita pyyntihintoja maksamaan. Kun käyttötarkoitus on sama kuin esinemuotoisella kirjalla, ei aineettomasta versiosta halua samaa hintaa maksaa. Duh.

    VastaaPoista
  3. Minulla ei ole tietoa ekirjojen hinnoitteluperiaatteista, mutta olen samaa mieltä, että Suomessa hinnat ovat korkeita. Oletan, että hintaan sisältyy kuitenkin myös jonkin sortin tekninen käsittelyvaihe. Olen lukenut ekirjoja yhä enenevässä määrin neljän vuoden ajan ja viime vuoden 200+ ostamastani kirjastani suuri osa oli sähköisiä versioita. Mutta ostan pääasiassa ulkomailta, jossa ekirjojen hinnat ovat huomattavasti edullisempia. Viimeisimmän viiden ekirjan keskihinnaksi on tullut 4,25 euroa, mitä en kuluttajana pidä pahana, ottaen huomioon vielä, että kyseessä on uutuuskirjoja. En sitten tiedä paljonko tuosta summasta jää kirjailijalle...

    Suomalaisia ekirjoja on tainnut tulla hankittua juuri tuo viisi kappaletta kaikkineen, ja kaikki ovat maksaneet yli 20 e/kpl.

    Joka tapauksessa, vaikka perinteinen kirja tulee säilymään minullakin vielä pitkään käytössä, niin tällä hetkellä taivun valitsemaan ekirjan paperiversion sijaan, jos se on mahdollista, hinnasta riippumattakin. Omistan kaksi lukulaitetta (Kindle ja Sonyn eReader) ja tykkään molemmista (my precioussss). Niissä on paaaaaljon kirjoja.

    PS: Kommenttien lähettämisen sanavahvistukset ovat välillä huvittavia. Nyt kuitenkin herätti hilpeyttä lause: Please prove you're not a robot.

    VastaaPoista
  4. @Raija:

    Tuota ulkolaisten kirjojen hintapolitiikkaa pitikin kysyä niiltä, jotka niitä ovat ostaneet. Aavistelin kyllä, että hinta on paljon halvempi.

    Minusta sähkökirjaa voisi ja pitäisi verrata pitkälti pokkareihin, jotka myydään uusien kovakantisten rinnalla. Paitsi että hintaa saisi olla vielä niitäkin vähemmän, koska valmistusta ei tarvita. Vaikka pokkarit ovat usein alle kympin, en usko että niitä myydään kovin paljon tappiolla.

    Sähkökirjojen tekninen käsittelyvaihe ei voi olla kovin monimutkaista nykyään, kun kaikki käsikirjoitukset kuitenkin ovat sähköisessä muodossa painettaessa. Jotain muokkaamista siinä kyllä varmasti tarvitaan.

    VastaaPoista
  5. Suomessa e-kirjojen hintaa nostaa se, että printtikirjoissa on 9 % alv kun taas e-kirjoissa 23 %. Itse e-kirjan valmistus ei eroa printtikirjan teosta kuin ihan loppuvaiheessa. Siitä tiedostosta, josta tehdään printtikirja, voidaan suhteellisen pienin muutoksin luoda e-kirjaversio. E-kirjoihin ostettava käyttöoikeus on sidottu aina yhteen käyttäjätunnukseen, joten sitä ei oikein pysty eteenpäin lahjoittamaan - ellei sitten lahjoita koko lukulaitetta :)

    VastaaPoista
  6. Ahhh... Kiitos kommentistasi, Ano. En tiennyt tuosta alv erosta. Se selittää jonkin verran hinta-probleemasta. Mutta ei toki kaikkea. 20 eurossa tuo prosenttien ero on euroiksi muutettuna n. 2,8e. Eron pitäisi olla 10e.

    Ja tuo asia, että e-kirjojen valmistus ei juurikaan eroa printtikirjoista, en oikein voi sitä niellä. Jos muutetaan ajattelutapaa siten, että e-kirja on ikäänkuin lisätuote printatusta kirjasta, ei työtä tarvi juuri tehdä lisää. Kun kovakantisia kirjoja kuitenkin valmistetaan samoista teoksista. Voitaisiin vaikka hidastaa tuota e-kirjojen markkinoille tuontia kovakantisten jälkeen muutamalla viikolla, ettei se rokottaisi pahasti alkuperäisten myyntiä.

    Tutkin tarkemmin tuota alv:jen eroja, e-kirjat siis luokitellaan palvelun ostamiseksi, toisin kuin painettu sana.
    Muutosten pohjalla on EU:n alv-direktiivi, jonka mukaan suomessa on tehty päätös verottaa raskaasti e-kirjoja. Tietämättä asioista sen enempää, voin arvata että muut EU-maat eivät ole ottaneet tälläistä tapaa e-kirjaverotukseen. Suomi kun usein tuntuu kunnostautuvat näissä jutuissa.


    Ja tätä juttua verotuksesta löytyy:

    http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/uutiset/1245840669749.html

    VastaaPoista