sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

John Twelve Hawks: Matkaaja

" Maailmaa hallitsee verkko,  joka tietää sinusta kaiken. Ja se tekee kaikkensa, jotta et tietäisi totuutta.
Ihmiskunnan ainoa toivo ovat matkaajat, joilla on kyky nähdä selkeästi. Mayan tehtävänä on puolustaa heitä viimeiseen hengenvetoon "

Lukiessani kirjan takakantta, osasin jo hieman aavistaa mitä tuleman pitää. Yleensä tällaiset liioitellun dramaattiset lyhennelmät tarkoittavat sitä, että kirja on samanlainen. Selvästi tämä kirja oli suunnattu hieman nuoremmille lukijoille, joiden mielenkiinnon saa pysymään vain selkeällä juonella, korostetun yksiulotteisilla henkilöillä, ja mustavalkoisella maailmankuvalla.

Kirjan idea oli sinänsä mielenkiintoinen, Orwellimainen tulevaisuus. Tämän olisi kyllä mielestäni voinut toteuttaa paremminkin. Muutama Harlekiini elossa, eikä yhtään varmaa Matkaajaa. Ja näitä vastassa maailmanlaajuinen verkko joka näkee kaiken. Vähän kuin "Die Hard tulevaisuudessa". Juoni oli siis ennalta-arvattavaa ja yksinkertaista.

Koomisinta tässä kaikessa oli kommentti kirjailijasta, jonka henkilöllisyyttä ei tunneta ja joka pitää yhteyttä kustantajaan satelliittipuhelimen välityksellä. Phah. Veikkauksia on Dan Brownista Stephen Hawkingiin. Itse kyllä laittaisin rahani likoon jonkun naiskirjailijan puolesta. Ehkä Stephenie Meyer? Tosin "Vieras" oli kyllä ihan luettavaa tekstiä.

Amerikkalaisille suunnattu yksinkertainen sankaritarina, selvästi elokuvaa varten kirjoitettu. En aio lukea toista kirjaa sarjasta.


2 kommenttia:

  1. Aika pitkälti olen kanssasi samaa mieltä että sinällään kiinnostava tulevaisuudenkuva mutta ihan liian "lukijaa aliarvioiden" kirjoitettu.
    Itse luin myös toisen osan, joka mielestäni oli vähän parempi. Kuvaavaa kuitenkin on että kolmatta osaa ei olla edes suomentamassa (kysyin tuota kustantajalta syksyllä)

    --mikko

    VastaaPoista
  2. @Mikko: Tuo kolmannen osan julkaisemattomuus kyllä viimeistään ratkaisi sen, että en toista osaa tule lukemaan. En pidä siitä kun tarina jää kesken, oli sitten kuinka huonosti kirjoitettu hyvänsä.

    VastaaPoista